Zaterdag 21 December 2019, 19:30 Zieuwent, H. Werenfriduskerk

Messiah van G.F. Händel

Messiah is een feest
De opening zal zaterdagavond 21 december spectaculair zijn, belooft Emile Engel. In ieder geval kondigt in het eerste deel een trompettist de geboorte van een vorst aan, die een hernieuwd Joodse volk onder deze koning uit het huis van David doet ontstaan. Hij staat apart van het koor en het orkest om zo het effect van engelen tot de herders in het veld uit te dragen en van daar uit het toekomstbeeld te schetsen zoals de profeet Jesaja heeft opgeschreven in het Oude Testament. Hij is de beloofde profeet en dat is waarom je ‘Messiah’ zonder lidwoord opschrijft, verklaart Engel.
Emile Engel is een Bach-fan. Ter voorbereiding van de Messiah heeft hij zich in de muziek en de componist, Händel, verdiept. Engel spreekt van een meesterlijk werk dat Händel in 24 dagen heeft uitgeschreven. De oratoria tellen 259 pagina’s notenschrift. Vanaf het jaar 1742 toen het voor het eerst te beluisteren was in Dublin, is geen jaar overgeslagen om het ergens in de wereld tot uitvoering te brengen.
“Het eerste deel van ‘the child is born’ klinkt als een Franse ouverture. "De klanken zijn zo fantastisch. Je hoort in het ritme ‘een regering’, alsof Lodewijk XIV binnentreedt."
Over het tweede deel dat Hemelvaart en Pinksteren behandelt: "Hallelujah is een en al herkenning; vaak en overal misbruikt", zegt
Engel.
Het derde deel van Messiah, behandelt de betekenis van het leven en lijden van Jezus voor de gelovigen. Dan kom je de diepgang van zijn muziek tegen. Donkere tonen naar hoog verheffend, als duister en licht. De uitvoering klinkt door het gebruik van barokke instrumenten, zoals Messiah voor het eerst in Dublin te horen was.

Zie voor meer informatie en kaarten de website: www.paaspop-klassiek.nl

Pastorale noodwacht:
06-190 17 292

26 jan 2020
Eibergen, Oude Mattheüskerk, Grotestraat 50
Mozes

22 feb 2020
Lievelde, Koptisch Orthodoxe klooster, Kloosterstraat 5
Van nacht naar dag

18 mrt 2020
Neede, Achterhuis, Borculoseweg 43
Verhef je hart, niet je telefoon!

21 apr 2020
Rekken, Los Hoes, Rekkenseweg 40