Berichtgeving omtrent corona
Met ingang van 7 april nieuw telefoonnummer voor reserveringen: 06-83 13 71 02
Aanmelden voor de vieringen blijft verplicht, dit kan digitaal, telefonisch of bij aanvang van de viering bij de kerkdeur.
Het heeft de voorkeur dat u zich voor de viering telefonisch of via de website aanmeldt om de doorstroom te bevorderen bij het begin van de viering.
Meimaand - Marialof in Groenlo en Lichtenvoorde

Regelmatig blader ik even door het boek in de Mariakapel. Mensen komen hier tot rust. Ze komen met hun zorgen, vragen en dankbaarheid bij Maria. Ik lees over zorgen om zieke mensen, behoud van werk, over relaties, een gebed om uitkomst, om rust voor een gestorvene en kracht om verder te kunnen. Ook dankbaarheid is een terugkerende bede. Soms staat er een hartenkreet opgetekend in het boek of een kort ‘dank u’.
In de maand mei hebben we bijzondere aandacht voor de Moeder van de Heer. Mei, in het voorjaar, de Paastijd betekent nieuw leven. Wat doods was laat weer nieuw leven zien. We denken aan vruchtbaarheid, aan het moederschap. We verlangen naar ruimte en een einde van corona.
Gedurende de meimaand wordt in vele kerken de rozenkrans gebeden. In onze parochie openen en sluiten we deze maand met een Marialof met een moment van uitstelling van het Allerheiligste Sacrament.
Het openingslof is op zondag 2 mei om 17.00 uur in de H. Calixtusbasiliek in Groenlo, het sluitingslof op 30 mei in de H. Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde, ook om 17.00 uur.
Maria wijst ons op Jezus, haar Zoon. Via Maria komen we bij Hem om rust en verlichting te vinden. Maria is de gezegende onder de vrouwen. Haar lofzang begint met: “Mijn hart prijst hoog de Heer” (Lc. 1, 46).
Pastoor H.A.M. de Jong
- Details
Aanwijzing eucharistisch centrum
- Details
Speurtocht in het Huis van God
Afgelopen zondag waren op Beloken Pasen communicantjes in de viering. Van dichtbij mochten zij meekijken bij diverse handelingen in de eucharistieviering in Lichtenvoorde. Na afloop was er een speurtocht in de kerk met uitleg van pastoor De jong, pastoraal werker Roetgerink en mensen van de werkgroep. Waarom knielt de pastoor als hij het altaar opgaat? En waarom doet hij dat bij het tabernakel nog eens? Pastoor de Jong vertelde dat knielen een wijze is om Jezus te groeten. Zijn aanwezigheid in de kerk is te zien aan het brandende lichtje in de godslamp. Dat betekent dat Zijn werkelijke vertegenwoordigheid aanwezig is in de heilige hosties die opgeborgen zijn in 'het kluisje', het tabernakel. Bij de doopvont kregen ze uitleg over het water, het doopkleed, de zalf en hoe een kleine baby wordt opgenomen in de kerk.
Vervolgens mochten ze een kaarsje aansteken bij Maria en een wens doen. En wat doet wierook eigenlijk? De geur stijgt op naar de hemel. Kunnen we dan Jezus bereiken? Wat is de lievelingskleding van de pastoor voor de zondagmis, welke kleur kiest hij dan? Zo ook werd de plek van de biechtstoel bezocht. Die is nog steeds in gebruik als mensen daar behoefte aan hebben. Het geeft de geest nieuwe ruimte.
Ouders konden er zondag niet bij zijn. In verband met de coronaregels en de beperkingen die de voorbereiding treffen, zijn er foto's gemaakt. Deze zijn met de digitale ouderbrief meegegaan.
Film over het leven van Jezus
Aanstaande zondag 18 april ziet de parochie de kinderen opnieuw. Zij gaan na de viering in de Calixtusbasiliek een film bekijken over het leven van Jezus. In de film wordt het levensverhaal van Jezus verteld door kinderen. Het is het jaar 30 en Benjamin, Caleb, Sarah, Leah en Nathan wonen allemaal in Jeruzalem. Sommigen geloven in Jezus, anderen niet. Maar ze luisteren allemaal naar zijn verhalen en zien hoe Hij met mensen en vooral ook met kinderen omgaat. Hij geneest mensen en helpt. Hij luistert naar mensen en vastgelopen situaties lost Hij op. Maar dan wordt Hij verraden, gevangengenomen, veroordeeld en gekruisigd. Gelukkig herinneren de kinderen zich dat Jezus beloofd heeft dat Hij uit de dood zal opstaan en voor altijd zal leven…
- Details
Zondag Goddelijke Barmhartigheid - 11 april in Groenlo
De heilige paus Johannes Paulus II was een groot vereerder van de heilige Poolse zuster Faustina Kowalska. Aan haar heeft de Heer zich bekend gemaakt en haar gevraagd de devotie tot zijn Goddelijke Barmhartigheid te bevorderen. Hij beloofde gelovigen, die op Barmhartigheidszondag – Beloken Pasen - naderen tot het sacrament van boete en verzoening en de eucharistie bijzondere genaden te schenken. In het jaar 2005 overleed paus Johannes Paulus II op de vooravond van deze zondag.
Op zondag 11 april vindt wederom een Uur van Barmhartigheid plaats in de H. Calixtusbasiliek aan de Kerkwal in Groenlo. Er is gelegenheid tot stil gebed bij het Allerheiligste Sacrament, de rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid wordt gebeden én er is gelegenheid tot het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening. Het gebedsuur wordt gehouden van 15.00 uur tot ongeveer 16.30 uur. U kunt er ook voor kiezen een gedeelte mee te maken. Eerder op deze zondag begint de eucharistieviering om 9.30 uur. De vieringen zijn ook te volgen via Kerkdienstgemist.nl. Voor de eucharistieviering dient u te reserveren, voor het gebedsuur niet.
Pastoor H.A.M. de Jong
- Details
Kinderen bezoeken het kruis of tekenen thuis de 15e kruiswegstatie
Een groep kinderen met ouders van in totaal 30 personen bezochten vrijdagmiddag om 15 uur het kruis van Christus. Dat stond gedurende de dienst van de kruisweg in de Bonifatiuskerk. Deze bijeenkomst was speciaal voor kinderen. De kinderen die er niet bij konden zijn werden bij het paasverhaal betrokken door middel van een kleurplaat die ze gekregen hadden. Zij leverden thuis een bijdrage aan de kruisweg door zelf een 15e statie te tekenen. Dit is een reflectie van de kinderen zelf.
Dit jaar werden de kinderen gevraagd deel te nemen aan de kruisweg die de eerste heilige communie doen in het laatste weekend van mei. Vanwege corona waren geen volwassenen in de kerk als alleen een van de ouders.
- Details